Opdateres jævnligt.
De sidste øverst – og jeg arbejder på at få lagt gamle ind
https://www.berlingske.dk/samfund/loerdagskylling-og-10-ting-du-ikke-vidste-om-danmark
Det vidste du ikke om Danmark
Jyllandsposten 1. december 2013
En anderledes bog om vores historie
Her er et fremragende alternativ til ”Hvem-Hvad-Hvor”.
HISTORIE
RASMUS DAHLBERG OG MAI-BRITT SCHULTZ
Vignetter af Mai-Britt Schultz
232 sider, 249,95 kr.
Gyldendal
Hvis læseren har givet sig selv den fornøjelse at gå ind på ”den voksne tv-kanal”, altså DR K, mens der sendes ”Historiequiz”, har hun sikkert stiftet bekendtskab med historikeren Rasmus Dahlberg, som er god for oplysende og vittige svar på netop historiske spørgsmål. Det er ham, der i fællig med Mai-Britt Schultz – også en ferm historiefortæller og tillige en vældig god illustrator – står bag denne danmarkshistorie.De to fortæller ganske rigtigt vort lands historie, men ikke kronologisk og med kongerækken som ledetråd.
De bruger i stedet kulturhistorien og stiller til indgang en masse spørgsmål til store og små fænomener i fortiden: Hvorfor måtte man ikke spytte på fortovet? Hvorfor byggede danskerne så mange vindmøller? Hvad er ifølge H.C. Andersen en jernbane for en ting? Hvem fandt på, at vi skulle have ytringsfrihed i landet?
Solide svar
De nævnte og mange andre problemer får man virkelig gode, fagligt funderede redegørelser for, idet forfatterne selvfølgelig ikke kan undvære kronologien, når der skal gives en historisk forklaring på et spørgsmål.
Mange af os oplevede i barndommen kommunale skilte, der forbød spytning på fortovet, og denne bog bruger skiltets formaning til at give en omfattende redegørelse for danskernes sygdomshistorie.
H.C. Andersens skildring af jernbanen i ”En digters basar” fra 1842 (fem år før jernbanen KøbenhavnRoskilde blev taget i brug) er pudsig og tankevækkende læsning.
Når det gælder ytringsfriheden, tages både dr. Struensee, dr. Dampe, Besættelsestidens illegale presse og Poul Henningsens revyvise ”Man binder os på mund og hånd” med i fremstillingen.
Bogen er en hyggelig sag, som man gerne sætter sig hen og bladrer i for at få god besked, ja ofte en aha-oplevelse, som forlaget skriver.
I sit indhold og layout minder den om den desværre nu aflivede ”Hvem-Hvad-Hvor”, Politikens årbog, som mange mindes med veneration: Mellem forfatternes tekst er placeret blokke, hvori særligt interessante detaljer forklares, foruden illustrerende vignetter.
”H-H-H” var en meget brugt julegave, men med ”Det vidste du ikke om Danmark” har vi fået et godt nyt tilskud til bunkerne under juletræet.