rugbrød

Rugbrød fra Kragekær

Opskriften  er enkel. De smager fremragende, og hvis man holder sig til opskriften og husker at tage surdej til side, har man købt sit sidste rugbrød fra Kohberg.

Dejen skal have tid, men kommer man først ind i rutinen tager det faktisk ikke mange minutter. Dejen skal stå længe og arbejde, men det bliver man jo ikke stresset af.

Jeg bruger mel fra den lokale gårdbutik, Hellevgaard, og putter af og til en porter eller maltsirup i dejen. Helt ærligt, så er det svært at smage forskel, – men man føler lissom brødet bliver bedre hvis der er lidt øl i.

0,5 liter rugsurdej
1,5 kilo groft rugmel
1,5 liter vand
4 spsk salt

Det hele røres sammen i en meget stor dejskål. Dejen hæver en del, og rugbrødsdej ud over hele køkkenet er træls. Køb eventuelt en stor spand til formålet. Dejen står natten over eller hele dagen og bobler.

Når den har gjort det, så er det nu DU SKAL TAGE SURDEJ FRA!

Nu hældes et kilo skårne eller hele rugkerner i, og der suppleres med cirka to deciliter vand. Kernerne suger væde fra dejen, så den må godt være våd.

Nu smøres formene med smør, eller beklædes med bagepapir. Der er dej til to store eller tre små forme. Det er vigtigt at smøre formene godt. Ellers risikerer man at brødet sidder fast i formen og så er det farvel til både form og indhold. Rugbrødene skal nu står og hæve fire, fem timer i formene inden de bages i halvanden time ved 175 grader.

Når brødene er færdige, så lad dem køle af på en rist. Når de er lunkne pakkes de ind i et vådt viskestykke, ned i en plasticpose og så eller ind i køleskabet til næste dag.

Man skal lige vænne sig til at rugbrødet smager af surdej og rug, men når det er overstået, så bliver man hurtigt så afhængig, at man er nødt til at bage hver uge.